Kína, mint a világ legnagyobb műanyag felhasználója bejelentette,
hogy nagyvárosaiban ez év végéig,
a kisebb városokban pedig 2022-ig engedélyezi az egyszer használatos műanyag zacskók használatát valamint a 0.0025 mm-es vagy annál vékonyabb zacskók gyártását és forgalmazását. Vendéglátó egységein pedig 30%-kal csökkenti a műanyag felhasználását többek között a szívószálak használatának beszüntetésével.

Az ország már évek óta küzd a háztartási hulladék elhelyezésével melyet az 1,4 polgára termel. Egy a 2025ig használni tervezett 100 futballpályányi szemétlerakó helye máris megtelt, a növekvő termelésnek köszönhetően; csak 2017-ben 215 tonna háztartási hulladék keletkezett, viszont újrahasznosításról nincs adatunk.

A Roxfordi Egyetem online kiadványa szerint 2010-ben Kínában 60, az Egyesült államokban pedig 38 millió tonna műanyag hulladék keletkezett, és ez az arány egy 2018-as felmérés szerint legalább 2025-ig nem fog változni.

Kínában nem ez az első a műanyag visszaszorítására irányuló kezdeményezés, 2008-tól ugyanis már nem kapható ingyen szatyor az áruházakban illetve a legvékonyabb nejlon gyártását is leállították.

2017-ben pedig megtiltották a műanyag hulladék behozatalát az addigi legnagyobb műanyag importőr országába (Kínába).

A kontinensen több ponton is fellépnek a műanyag ellen; 

Tájföldön betiltják a műanyag zacskók használatát kezdve a nagy áruházakban, 2021 végére az egész országra kiterjesztik a tilalmat; 

Indonéz fővárosban 2020 júniusáig használhatóak a fent említett műanyagok; Balin már jelenleg sem lehet műanyag zacskót használni; 

Malajziában pedig ahol már 2018 óta küldenek illegális műanyag szemét  lerakodásával a hatóságok, most több mint 150 konténernyi hulladékot csíptek el és küldenek vissza a feladónak melyek jellemzően a statisztikai adatokon javítani kívánó „zöld” államok teszik és a továbbiakban is ezt teszik majd.

Ha te sem szeretnél műanyag zacskót használni válts Pamut vagy Lenvászon zsákra.

Forrás:SG